Thursday, 29 June 2017 09:17
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, поводом интересовања већег броја медија за то да ли ће и како реаговати на то што су у јучерашњој скупштинској дебати јавно коришћени подаци о личности из службене документације Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, саопштава да је наредио покретање поступка надзора над спровођењем Закона о заштити података о личности у оба министарства.

 
Tuesday, 27 June 2017 13:02
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изразио је запрепашћење над чињеницом да је председник Републике Александар Вучић, на конференцији за медије, коментарисао његов лични став у вези са најављеним трошењем 200 милиона динара ради подизања 120 метара високог јарбола, на коме би требало да се налази огромна застава, речима "они који ништа не раде, знају само да критикују".

Повереник, Родољуб Шабић изјавио је и следеће:

 
Thursday, 22 June 2017 11:11
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је у писму републичком јавном тужиоцу указао на веома забрињавајуће резултате анализе извршавања законске обавезе израде и објављивања Информатора о раду од стране јавних тужилаштава у Републици Србији и затражио да републички тужилац без одлагања предузме мере које су нужне да би се извршавање ове законске обавезе довело у оквире који би се могли сматрати бар минимално прихватљивим.

Повереник је анализом извршавања обавезе израде и објављивања Информатора о раду обухватио укупно 89 јавних тужилаштва (58 основних, 25 виших, 4 апелациона, Тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине).

 
Tuesday, 20 June 2017 09:32
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује јучерашње реаговање градске управе града Београда на позив Заштитника грађана и Повереника за информације, да се јавности пруже све релевантне информације у вези са пожаром на депонији у Винчи, као израз тоталног неразумевања позиције и улоге једног органа локалне самоуправе или чак и нешто горе од тога.

Неозбиљно је да градска управа, која у неким другим ситуацијама и након плаћања казни, од јавности сакрива информације које су легитиман предмет њеног интересовања, у било којој прилици, говори о наводној транспарентности сопственог деловања. Неприхватљиве и недостојне су квалификације да је позив Заштитника грађана и Повереника "бесмислен". Поготово су ниске импутације да они "злонамерно шире панику" које су испод сваког и најминималнијег нивоа комуникације.

 
Monday, 19 June 2017 09:54
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује као потпуно оправдан захтев Заштитника грађана упућен институцијама надлежним за мониторинг квалитета ваздуха, да објаве све информације о начину и резултатима мерења поводом пожара на депонији у Винчи и позива све те институције да се на тај захтев одазову без одлагања.

Повереник оцењује да је и иначе неспорно право јавности на информације о квалитету животне средине у конкретним околностима вишеструко појачано чињеницама да пожар у Винчи траје већ месец дана, као и контрадикторним информацијама и ставовима стручњака који су се у јавности појављивали о могућим штетним последицама, што све с разлогом изазива узнемирење код грађана.

 

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    31.5.2017.

    PENDING: 4.256

    DONE: 52.155

    Read more...

centralni-registar-baner-eng

portal-otvorenih-podataka-eng
novi zup cir

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs