HomePress Releases and PublicationsОБРАДА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ ЈЕ ПРЕДМЕТ ЗАКОНА А НЕ ДОГОВОРА СА СТРАНИМ ИНВЕСТИТОРИМА
Friday, 06 October 2017 09:41
Print PDF
Version in Serbian only

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарству здравља.

Поступак је покренут поводом вести објављеној у медијима, а и на веб сајту Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у којој се између осталог наводи: „Министри владе договорили су са амбасадором Кине у Србији и директором смедеревске Железаре механизам контроле боловања... као и на који начин ће се он спроводити... ово ће бити једна врста пилот пројекта, који ће, уколико буде дао добре резултате, бити опште примењиван..."

Повереник стоји на становишту да је уређивање правила о боловању законска материја. Та правила су са различитих аспеката уређена са више наших закона (Закон о заштити података о личности, Закон о правима пацијената, Закон о раду, Закон о здравственом осигурању...).

Правилима која су утврђена наведеним законима успоставља се јединствен систем који не сме и не може бити мењан, нити се може заснивати на било каквим споразумима са страним инвеститорима, поготово не са појединим од њих.

Полазећи од наведеног, а имајући у виду да било какав "механизам контроле боловања" подразумева обраду података о личности, и то података који су по закону нарочито осетљиви, Повереник је од оба министарства затражио да се у року од три дана изјасне о томе шта наведени "пилот пројекат" као и "договорени механизам контроле боловања" подразумевају, који је правни основ за наведену обраду података о личности, као и о низу других питања која се односе на врсту података чија се обрада подразумева, ко ће вршити ту обраду, ко су корисници података и сл.

model-zakona-baner-eng

Statistics

  • Monthly Statistical Report in the field of Access to Information and Personal Data Protection

    30.9.2017.

    PENDING: 4.333

    DONE: 55.280

    Read more...

centralni-registar-baner-eng


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-eng
novi zup cir

ADDRESS BOOK

CONTACT

Address book of the highest national authorities and selected non-governmental NGOs.

Commissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection

15, Bulevar kralja Aleksandra str, Belgrade 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs