НасловнаСаопштења и актуелностиОБРАДА ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ ЈЕ ПРЕДМЕТ ЗАКОНА А НЕ ДОГОВОРА СА СТРАНИМ ИНВЕСТИТОРИМА
петак, 06 октобар 2017 09:41
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарству здравља.

Поступак је покренут поводом вести објављеној у медијима, а и на веб сајту Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у којој се између осталог наводи: „Министри владе договорили су са амбасадором Кине у Србији и директором смедеревске Железаре механизам контроле боловања... као и на који начин ће се он спроводити... ово ће бити једна врста пилот пројекта, који ће, уколико буде дао добре резултате, бити опште примењиван..."

Повереник стоји на становишту да је уређивање правила о боловању законска материја. Та правила су са различитих аспеката уређена са више наших закона (Закон о заштити података о личности, Закон о правима пацијената, Закон о раду, Закон о здравственом осигурању...).

Правилима која су утврђена наведеним законима успоставља се јединствен систем који не сме и не може бити мењан, нити се може заснивати на било каквим споразумима са страним инвеститорима, поготово не са појединим од њих.

Полазећи од наведеног, а имајући у виду да било какав "механизам контроле боловања" подразумева обраду података о личности, и то података који су по закону нарочито осетљиви, Повереник је од оба министарства затражио да се у року од три дана изјасне о томе шта наведени "пилот пројекат" као и "договорени механизам контроле боловања" подразумевају, који је правни основ за наведену обраду података о личности, као и о низу других питања која се односе на врсту података чија се обрада подразумева, ко ће вршити ту обраду, ко су корисници података и сл.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 30.9.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.333

    ОБРАЂЕНО: 55.280

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs