НасловнаПубликацијеПриручнициСлободан приступ информацијама - Ставови и мишљења повереника, публикација бр.2

Слободан приступ информацијама - Ставови и мишљења повереника, публикација бр.2

Штампа ПДФ

 

slobodanpristupinformacijakoricaУВОДНА РЕЧ

Прошле године је први пут објављена публикација „Слободан приступ информацијама – извод из праксе Повереника". Од више хиљада одлука, изабран je релативно мали број посебно карактеристичних које су изражавале ставове Повереника у односу на мање-више сва отворена правна питања и ситуације која су се у примени Закона о слободном приступу информацијама појављивали.

Том приликом рекао сам да би било посебно добро ако би публикација привукла пажњу људи који, у органима власти на свим нивоима, примењују Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, јер им може користити у отклањању дилема са којима се суочавају.

Задовољан сам што данас могу да кажем да у мери која није занемарљива и јесте било тако. А још задовољнији, што могу и да констатујем да је публикација, у ништа мањој мери, послужила као врло користан приручник грађанима, новинарима, медијима. Дакле, свима онима који су, инсистирајући на остваривању свог права, давали допринос успостављању једног механизма који је, друштву које жели да буде демократско, неопходан – механизма контроле јавности над радом власти.

Разуме се, проблема у остваривању права на слободан приступ информацијама још увек има много. О томе најбоље говори константно велики број жалби које се подносе Поверенику. Потребно је, дакле, и даље улагати напоре ради пуне афирмације права на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Ова публикација која се управо појављује је део тих напора. За разлику од претходне која се заснивала искључиво на мериторним одлукама које је Повереник доносио у поступцима које је спроводио по жалбама, ова ставља тежиште на ставове и мишљења садржана у другим актима којима је институција Повереника комуницирала са окружењем.

Независно од тих само формалних разлика и ова публикација, као и претходна, може добро послужити основној сврси – бољем разумевању закона, мањем броју неспоразума на релацији власти-јавност, бољој информисаности јавности и смањењу великог броја жалби које се подносе Поверенику. Верујем да ће тако и бити.

Родољуб Шабић с.р.

Слободан приступ информацијама - Ставови и мишљења Повереника, публикација бр. 2

 

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 30.9.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.333

    ОБРАЂЕНО: 55.280

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs