НасловнаСаопштења и актуелностиНЕКОРЕКТНИ КОМЕНТАРИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
уторак, 27 јун 2017 14:02
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изразио је запрепашћење над чињеницом да је председник Републике Александар Вучић, на конференцији за медије, коментарисао његов лични став у вези са најављеним трошењем 200 милиона динара ради подизања 120 метара високог јарбола, на коме би требало да се налази огромна застава, речима "они који ништа не раде, знају само да критикују".

Повереник, Родољуб Шабић изјавио је и следеће:

"Председник се на тај начин упустио у неосновано дисквалификовање и мене лично, и што је много битније, институције коју представљам. То је, сасвим некоректно и непримерено уставној позицији и улози председника.

Истина, нажалост, то није нешто посебно ново. Одавно је евидентна и све је изразитија спремност и потреба председника да тотално субјективно, без критеријума брани себи блиске људе, чак и у ситуацијама кад постоје, најблаже речено, сумње да су ти људи у сукобу са законом, а да, што је још горе, истовремено вређа и омаловажава сваког ко се усуди да изнесе било какво мишљење које није у потпуној, сервилној сагласности са његовим.

На друштвеној мрежи Твитер сам, поводом намере, да се 200 милиона динара потроши за подизање јарбола у Београду, поставио питање, односно отворио анкету, са понуђеним опцијама - прихватљива је, није прихватљива, бесмислена је. Узгред буди речено, велика већина определила се за ову последњу.

Али, постоји нешто много некоректније од председниковог осионог става према мом мишљењу или мишљењу већине грађана. То је екстремно некоректна инсинуација да они који су против идеје са јарболом који кошта 200 милиона, имају нешто "против српске заставе". Нашу заставу сасвим сигурно не волим и не поштујем ништа мање него председник, али мислим да не мора да виси са јарбола, уместо кога се, на пример, може купити магнетна резонанца за неку здравствену установу или за неку болницу, или нешто слично, смислено. А они којима је јако важно да застава буде на огромној висини могли би нпр. да се задовоље са тим да је истакну на пилону моста на Ади, ако се не варам, и вишем од 120 метара. И кад смо већ код "бриге" за заставу, сугеришем им да прошетају нпр. Савском променадом, на коју су често поносни, и да виде у каквом су јадном, недопустиво лошем стању заставе које тамо истичу.

Мој апсолутно критички став, на који као и сваки грађанин имам право, односи се на идеју да се 200 милиона динара потроши за некакав јарбол. То, са поштовањем наше заставе, нема баш никакве везе. А о потреби да се национални симболи користе на тужно екстравагантан начин, мислим исто што је пре више од 150 година мислио добри Јован Стерија Поповић и сјајно описао у својим "Родољупцима"."

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs