НасловнаСаопштења и актуелностиПОВЕРЕНИК СТАВИО НА РАСПОЛАГАЊЕ ВЛАДИ МОДЕЛ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ
четвртак, 06 јул 2017 10:24
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, уз писмо председници Владе Србије Ани Брнабић, ставио је Влади на располагање припремљен Модел новог закона о заштити података о личности.

Потреба доношења новог Закона о заштити података о личности је већ дуго времена евидентна, и бар "на папиру" неспорна, будући да Радна група Владе Србије формирана с тим задатком, постоји још од 2012. године.

Повереник је, иако то није његова обавеза, припремио Модел и ставио га на располагање Влади, са жељом да допринесе бржем, иначе одавно неопходном успостављању савременог нормативног оквира, усаглашеног са стандардима који важе у земљама Европске уније.

Повереник је изразио наду да се неће поновити искуство од пре три године када је он такође припремио и ставио Влади на располагање комплетан Модел новог закона, а Влада, у Акционом плану за Поглавље 23 у преговорима са ЕУ, утврдила да ће нови закон бити донет до краја 2015.г. и да ће основу представљати тај Модел. Међутим, закон ипак није донет, па је тада, тако, Акциони план за Поглавље 23, усаглашен са ЕУ, прекршен и пре него што је Поглавље отворено.

Како је у међувремену реални контекст значајно измењен, Европска унија добила је Општу уредбу о заштити података о личности, то је подразумевало додатни рад на Моделу закона и Модел који је овом приликом достављен и стављен на располагање, је у највећој могућој мери усаглашен и са Општом уредбом.

У двомесечној јавној расправи коју је Повереник поводом Модела организовао и спровео, остварена је добра сарадња и размена мишљења са великим бројем релевантних субјеката из цивилног сектора, односно струке, а велика група невладиних организација (SHARE Фондација, Партнери за демократске промене Србија, Београдски центар за безбедносну политику, Yucom – Комитет правника за људска права, Друштво судија Србије, Центар за евроатланске студије - CEAS, Мрежа одбора за људска права у Србији - CHRIS, Центар за истраживачко новинарство – ЦИНС, Центар за практичну политику, Београдски центар за људска права, Фондација центар за демократију, Иницијатива младих за људска права, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност - ЦРТА, Линк плус, Независно друштво новинара Војводине - НДНВ, Асоцијација онлајн медија - АОМ, Аутономни женски центар) недавно и формално упутила Влади Србије иницијативу за брзо доношење закона, са Моделом који је Повереник припремио, као основ.

И бројни други субјекти (Друштво за информатику Србије, Удружење банака Србије, Савет страних инвеститора, Америчка привредна комора у Србији) су током и након јавне расправе која је спроведена, пружили подршку доношењу новог закона и Моделу који је припремио Повереник.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs