НасловнаСаопштења и актуелностиПОВЕРЕНИК ИЗРАЗИО ПОТПУНО НЕРАЗУМЕВАЊЕ ПРЕМА ПОСТУПКУ ОДБОРА ЗА ПРАВОСУЂЕ
петак, 07 јул 2017 11:30
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић је данас писмом одговорио на допис којим га је председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине, Петар Петровић обавестио да је скупштински Одбор "одлучио да повуче предлог кандидата за избор члана Одбора Агенције за борбу против корупције који су заједнички поднели Заштитник грађана и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности."

Повереник је изразио потпуно неразумевање према оваквом поступку Одбора, указавши да је релевантна одредба члана 51. Пословника Народне скупштине на коју се и Одбор позвао, изричита и јасна и да гласи: "Одбор даје мишљење о предлозима одлука о избору и разрешењу других функционера, у складу са законом".

Одредба која овлашћује Одбор да "даје мишљење" не оставља ни минимум могућности да се тумачи тако да Одбору даје право да повуче предлог који су поднели други, по закону изричито овлашћени предлагачи.

Повереник је изразио и потпуно неразумевање према "разлогу" којим се поступак Одбора "образлаже" а који се своди на навод да је "Саша Јанковић 7. фебруара 2017. године поднео оставку на функцију Заштитника грађана", јер је Јанковић предлог супотписао много пре, још 1. априла 2015.године. Уз то, оставка Саше Јанковића одавно је опште позната, па је морала бити позната и члановима Одбора када су пре 20-так дана једногласно утврдили позитивно мишљење у односу на поднети предлог, па је тешко схватљиво да изненада постане "основ" чак и за промену мишљења.

Повереник се осврнуо и на молбу председника Одбора да "након избора новог Заштитника грађана", заједно са њим поднесе нови предлог, оцењујући да може бити схваћена као нешто што доводи у питање нормално функционисање институције Заштитника грађана. Наиме, чак и када би постојали оправдани разлози за подношење новог заједничког предлога (нпр. предложени кандидат одустане) не би било разлога да се чека на "избор новог Заштитника грађана". Функцију заштитника грађана, у складу са чланом 16. Закона о Заштитнику грађана врши гдин Милош Јанковић, са свим овлашћењима Заштитника грађана, будући да закон не предвиђа никаква ограничења.

Повереник је позвао на доследно поштовање закона, оцењујући да је једино исправно да се Народна скупштина изјасни о предлогу који су овлашћени предлагачи поднели на начин који је предвиђен законом.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs