НасловнаСаопштења и актуелностиКОНТИНУИТЕТ НЕОДГОВОРНОГ ОДНОСА ДРЖАВЕ ПРЕМА ЗАШТИТИ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ
среда, 30 август 2017 09:56
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у писму председници Владе Ани Брнабић, поводом Модела закона о заштити података о личности који је ставио Влади на располагање, изразио је пуно разочарање и неразумевање због односа Владе према настојању Повереника да помогне, као и према Иницијативи великог броја НВО за хитно доношење новог Закона о заштити података о личности.

Повереник је оцене из писма премијерке према којима Модел "садржи бројна добра решења" и "представља јако добар основ за даљи рад", оценио као куртоазне фразе без практичног значаја, с обзиром да га је премијерка обавестила да је Модел "прослеђен члановима Радне групе која ради на припреми новог закона како би га имали у виду".

Са становишта досадашњег искуства то значи да се доношење новог, одавно неопходног Закона о заштити података о личности, по ко зна који пут одлаже на неизвесно дуг рок.

Модел закона који је Повереник ставио на располагање Влади заправо је комплетан, образложен, у потпуности у складу с Пословником Владе припремљен нацрт закона. Његовој изради значајан допринос је дао велики број стручњака из цивилног сектора и компетентних НВО. Стављањем Модела у формалну процедуру, излагањем кроз јавну расправу, опсервацијама и критици свих заинтересованих, укључујући ту и Радну групу и сва министарства, и потом, консеквентно, евентуалним корекцијама текста, могли смо у релативно догледно време добити нов, иначе неопходан, Закон о заштити података о личности.

Влада се, уместо за то, опредељује за "активност" која већ дуже од 5 година није дала никакав ефекат. То чини веома вероватном могућност да се понови ружна ситуација из 2014. године, када је Повереник, такође у жељи да помогне, припремио Модел новог закона. Влада је тада утврдила да ће тај Модел бити основ за израду новог закона и то чак унела у Акциони план за Поглавље 23 усаглашен са ЕУ, али се то ипак није догодило. Штавише, Радна група се накнадно појавила са текстом Нацрта закона који са Моделом Повереника није имао практично никаквих додирних тачака, а уз то је био веома лош и након што је изложен жестоким критикама струке, о њему се касније више није говорило. У сваком случају, нови закон није донет.

Повереник подсећа да је стање у области заштите података о личности врло лоше, оптерећено бројним проблемима и свакодневним повредама права грађана, што је у великој мери условљено доцњама и пропустима у усвајању неопходних законских и других докумената. За неке од њих, као што је поменута, преко 5 година дуга, а стерилна "активност" на припреми новог Закона о заштити података о личности, или 7 година кашњења Владе са доношењем Акционог плана за спровођење Стратегије заштите података о личности, или невероватних скоро 9 година доцње Владе са доношењем Уредбе о заштити нарочито осетљивих података, и уз најбољу вољу, практично је немогуће наћи оправдање.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs