petak, 20 oktobar 2017 09:19

isoPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti primio je sertifikat o sistemu upravljanja informacionom bezbednosti ISO 27001:2013 (Information Security Management System).

Visoki standard za ustanovljavanje i upravljanje informacionom bezbednošću ustanovila je Međunarodna organizacija za standardizaciju. Ovaj sertifikat izdaje se tek nakon provere od strane ovlašćenih oditora o usvojenom i sprovedenom sistemu bezbednosti informacija unutar neke organizacije. Podrazumeva kao nužno usvajanje i sprovođenje brojnih procedura, preduzimanje specifičnih i tehničkih mera zaštite i edukaciju i upoznavanje svih zaposlenih o promenama u radu u cilju zaštite podataka.

 
četvrtak, 19 oktobar 2017 10:11

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao neodgovorno postupanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u postupku nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i upozorava da takvo postupanje predstavlja, po članu 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kažnjiv prekršaj.

 
petak, 13 oktobar 2017 09:00

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je 5.10.2017. postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja, povodom vesti objavljenoj na veb sajtu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koju su preneli mnogi mediji, a u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri Vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja... kao i na koji način će se on sprovoditi... ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."

Imajući u vidu da bilo kakav mehanizam kontrole bolovanja podrazumeva obradu podataka o ličnosti, i to podataka koji su po zakonu naročito osetljivi, Poverenik je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta navedeni "pilot projekat" kao i "dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja" podrazumevaju, koji je pravni osnov za navedenu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih relevantih pitanja.

 
petak, 06 oktobar 2017 09:41

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu zdravlja.

Postupak je pokrenut povodom vesti objavljenoj u medijima, a i na veb sajtu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojoj se između ostalog navodi: „Ministri vlade dogovorili su sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja... kao i na koji način će se on sprovoditi... ovo će biti jedna vrsta pilot projekta, koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan..."

 
četvrtak, 05 oktobar 2017 10:56

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu ministarki pravde zatražio je da ministarstvo preduzme korake radi otklanjanja nekonzistentnih, međusobno kontradiktornih rešenja u pojedinim zakonima koja su izvor dilema u vezi sa pravom na zaštitu podataka o ličnosti i konstantan izvor ugrožavanja tog prava.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.9.2017.

    U PROCEDURI: 4.333

    OBRAĐENO: 55.280

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs