četvrtak, 29 jun 2017 09:17

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, povodom interesovanja većeg broja medija za to da li će i kako reagovati na to što su u jučerašnjoj skupštinskoj debati javno korišćeni podaci o ličnosti iz službene dokumentacije Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, saopštava da je naredio pokretanje postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u oba ministarstva.

 
utorak, 27 jun 2017 13:02

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je zaprepašćenje nad činjenicom da je predsednik Republike Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije, komentarisao njegov lični stav u vezi sa najavljenim trošenjem 200 miliona dinara radi podizanja 120 metara visokog jarbola, na kome bi trebalo da se nalazi ogromna zastava, rečima "oni koji ništa ne rade, znaju samo da kritikuju".

Poverenik, Rodoljub Šabić izjavio je i sledeće:

 
četvrtak, 22 jun 2017 11:11

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u pismu republičkom javnom tužiocu ukazao na veoma zabrinjavajuće rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu od strane javnih tužilaštava u Republici Srbiji i zatražio da republički tužilac bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje ove zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim.

Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva (58 osnovnih, 25 viših, 4 apelaciona, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine).

 
utorak, 20 jun 2017 09:32

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje jučerašnje reagovanje gradske uprave grada Beograda na poziv Zaštitnika građana i Poverenika za informacije, da se javnosti pruže sve relevantne informacije u vezi sa požarom na deponiji u Vinči, kao izraz totalnog nerazumevanja pozicije i uloge jednog organa lokalne samouprave ili čak i nešto gore od toga.

Neozbiljno je da gradska uprava, koja u nekim drugim situacijama i nakon plaćanja kazni, od javnosti sakriva informacije koje su legitiman predmet njenog interesovanja, u bilo kojoj prilici, govori o navodnoj transparentnosti sopstvenog delovanja. Neprihvatljive i nedostojne su kvalifikacije da je poziv Zaštitnika građana i Poverenika "besmislen". Pogotovo su niske imputacije da oni "zlonamerno šire paniku" koje su ispod svakog i najminimalnijeg nivoa komunikacije.

 
ponedeljak, 19 jun 2017 09:54

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika građana upućen institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta vazduha, da objave sve informacije o načinu i rezultatima merenja povodom požara na deponiji u Vinči i poziva sve te institucije da se na taj zahtev odazovu bez odlaganja.

Poverenik ocenjuje da je i inače nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine u konkretnim okolnostima višestruko pojačano činjenicama da požar u Vinči traje već mesec dana, kao i kontradiktornim informacijama i stavovima stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim posledicama, što sve s razlogom izaziva uznemirenje kod građana.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.5.2017.

    U PROCEDURI: 4.256

    OBRAĐENO: 52.155

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs