sreda, 26 april 2017 08:18

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Vladi Srbije zathev da ona, u skladu sa zakonom, prinudom obezbedi izvršenje rešenja Poverenika kojim je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da novinarki portala "Tango Six" omogući uvid u spise predistražnog postupka, vođenog povodom pada helikoptera Vojske Srbije u martu 2015., kada je živote izgubilo sedam lica, a nakon koga je tužilaštvo donelo odluku da ne pokreće krivični postupak.

Prethodno su se, nakon što je posle 15 meseci trajanja pretkrivičnog postupka Tužilaštvo i javno saopštilo da krivičnog postupka neće biti, za informacije o tome, za uvid u spise, odnosno belešku koju je potpisao viši javni tužilac, a koja sadrži razloge u prilog takvom stavu, zainteresovale dve istraživačke ekipe novinara - Portal "Tango Six" i "Insajder". Više javno tužilaštvo (VJT) je odbilo njihove zahteve za pristup informacijama, pa su oni podneli žalbe Povereniku. Poverenik je našao da su žalbe osnovane i doneo rešenja kojima je naložio Tužilaštvu da tražiocima stavi na raspolaganje tražene informacije.

 
petak, 21 april 2017 08:38

Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti, povodom obraćanja građana i medijskih objava o problemu odlaganja potencijalno opasnog otpada iz Železare Smederevo u selima u neposrednoj blizini Železare, ocenjuje da je neophodno da nadležni organi građanima, odnosno javnosti daju sve relevantne informacije, na proaktivnoj osnovi, bez odlaganja i pogotovo bez izazivanja potrebe za eventualnom intervencijom Poverenika.

Činjenica da se velike količine otpada od rude, odnosno šljake odlažu u selima, u neposrednoj blizini njihovih kuća, njiva, ili izvorišta vode, sasvim logično kod građana izaziva uznemirenje i potrebu za informacijama o tome po kom osnovu, pod kojim uslovima, sa kojim posledicama i sl. se to radi. Odsustvo tih informacija izvesno pojačava uznemirenje i nezadovoljstvo građana što može, kako se to i dogodilo u selima Vranovo i Radinac, dovesti i do javnih protesta.

 
utorak, 18 april 2017 11:46

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je, postupajući po zakonu, Zaključak o dozvoli izvršenja svog rešenja i pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da, pod pretnjom novčane kazne, u roku od dva dana izvrši njegovo rešenje i dostavi Antikorupcijskom portalu "Pištaljka" tražene informacije, odnosno dokumente iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda, s tim što će pre dostavljanja zaštititi podatke o ličnosti kao što su: imena i prezimena svih lica osim službenih i Siniše i Marije Mali, adresni podaci, lični matični broj građana, broj bankovnog računa, novčani iznosi na bankovnim računima, podaci o adresi na kojoj se nepokretnosti nalaze, registarski brojevi prevoznih sredstava i sl, ukoliko su sadržani u navedenim dokumentima i iste učiniti nedostupnim.

 
četvrtak, 13 april 2017 11:09

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je na osnovu člana 54 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti postupak nadzora nad primenom tog zakona od strane Minitarstva unutrašnjih poslova.

Postupak je pokrenut povodom obraćanja zdravstvene ustanove od koje je policijska uprava njenog grada zatražila da dostavi lične podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F". U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

 
sreda, 12 april 2017 09:00

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu upućenom Agenciji za borbu protiv korupcije je po treći, poslednji put, pozvao Agenciju da mu dostavi dokumenta iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda.

Poverenik je, odgovarajući na novi dopis iz Agencije, ocenio da naglašavanje "velikog značaja saradnje između državnih organa" od strane Agencije ne može doživeti kao ozbiljno i iskreno, budući da Agencija i dalje odbija da dostavi tražena dokumenta.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

 • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

  na dan 31.3.2017.

  U PROCEDURI: 4.082

  OBRAĐENO: 50.282

  P R E G L E D

  Opširnije...

centralni-registar-baner-lat

portal-otvorenih-podataka

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs