NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiLIČNI PODATAK KAKAV JE "F" DIJAGNOZA - PREDMET OBRADE OD STRANE POLICIJE?!
četvrtak, 13 april 2017 12:09
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je na osnovu člana 54 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti postupak nadzora nad primenom tog zakona od strane Minitarstva unutrašnjih poslova.

Postupak je pokrenut povodom obraćanja zdravstvene ustanove od koje je policijska uprava njenog grada zatražila da dostavi lične podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F". U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

Poverenik ocenjuje da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti.

"F" dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije.

A nezavisno od svrhe i smisla izvesno je da se obrada podataka o ličnosti uopšte, a pogotovo naročito osetljivih podataka, kao što su medicinski ne može zasnivati na podzakonskom aktu, kao što je uputstvo. Obrada podataka o ličnosti valjan pravni osnov može imati samo u zakonu, a u konkretnom slučaju obrada podataka ne samo da nema osnov u nekom zakonu već je direktno suprotno odredbama nekoliko zakona - Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o pravima pacijenata, Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama.

U skladu sa navedenim, Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od 8 dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

- po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

- u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

- da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;

- da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana.

Po okončanju nadzora Poverenik će, o rezultatima nadzora kao i merama koje će preduzeti, kao i obično obavestiti javnost.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs