NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiELEKT. KOMUNIKACIJA ORGANA VLASTI SA GRAĐANIMA I PROAKTIVNO OBJAVLJIVANJE INFO. O OVLAŠĆENIM LICIMA
četvrtak, 01 jun 2017 09:26
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u skladu sa članom 39 i 57 Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) objavio na svojoj veb prezentaciji, elektronske adrese preko kojih prima podneske stranaka kao i imena ovlašćenih službenih lica Poverenika, za odlučivanje u upravnim stvarima, odnosno za vođenje postupka i preduzimanje određenih radnji u upravnim stvarima.

 

Poverenik je podsetio sve organe vlasti da, shodno pomenutim odredbama ZUP-a, koje od 1. juna 2017. stupaju na snagu, imaju obavezu da ove informacije objave na odgovarajući način.

Poverenik podseća da smo, kada je reč o raznim obavezama vlasti prema građanima, veoma često suočeni s neodgovornim odnosom, odnosno izostankom odgovornosti za neizvršavanje obaveza, bilo zato što nadležni ne pokreću postupke za utvrđivanje odgovornosti bilo zato što nikakva odgovornost nije predviđena. Poverenik konstatuje da je zakonodavac, nažalost, i ovaj put "zaboravio" da na bilo koji način sankcioniše organe vlasti, odnosno njihove predstavnike za eventualno propuštanje izvršenja obaveze što za posledicu može imati njeno masovno neizvršavanje.

S tim u vezi, Poverenik poziva sve organe vlasti da izvršavanjem navedene obaveze, odnosno proaktivnim objavljivanjem navedenih informacija, pokažu korektan odnos prema javnosti, a građanima olakšaju komunikaciju sa organima vlasti i potvrde njihovo nesporno pravo da znaju ko odlučuje i preduzima službene radnje u postupcima koji se povodom ili protiv građana vode.

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 30.9.2017.

    U PROCEDURI: 4.333

    OBRAĐENO: 55.280

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs