NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiPOVERENIK IZRAZIO POTPUNO NERAZUMEVANjE PREMA POSTUPKU ODBORA ZA PRAVOSUĐE
petak, 07 jul 2017 11:30
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić je danas pismom odgovorio na dopis kojim ga je predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine, Petar Petrović obavestio da je skupštinski Odbor "odlučio da povuče predlog kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije koji su zajednički podneli Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti."

Poverenik je izrazio potpuno nerazumevanje prema ovakvom postupku Odbora, ukazavši da je relevantna odredba člana 51. Poslovnika Narodne skupštine na koju se i Odbor pozvao, izričita i jasna i da glasi: "Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru i razrešenju drugih funkcionera, u skladu sa zakonom".

Odredba koja ovlašćuje Odbor da "daje mišljenje" ne ostavlja ni minimum mogućnosti da se tumači tako da Odboru daje pravo da povuče predlog koji su podneli drugi, po zakonu izričito ovlašćeni predlagači.

Poverenik je izrazio i potpuno nerazumevanje prema "razlogu" kojim se postupak Odbora "obrazlaže" a koji se svodi na navod da je "Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju Zaštitnika građana", jer je Janković predlog supotpisao mnogo pre, još 1. aprila 2015.godine. Uz to, ostavka Saše Jankovića odavno je opšte poznata, pa je morala biti poznata i članovima Odbora kada su pre 20-tak dana jednoglasno utvrdili pozitivno mišljenje u odnosu na podneti predlog, pa je teško shvatljivo da iznenada postane "osnov" čak i za promenu mišljenja.

Poverenik se osvrnuo i na molbu predsednika Odbora da "nakon izbora novog Zaštitnika građana", zajedno sa njim podnese novi predlog, ocenjujući da može biti shvaćena kao nešto što dovodi u pitanje normalno funkcionisanje institucije Zaštitnika građana. Naime, čak i kada bi postojali opravdani razlozi za podnošenje novog zajedničkog predloga (npr. predloženi kandidat odustane) ne bi bilo razloga da se čeka na "izbor novog Zaštitnika građana". Funkciju zaštitnika građana, u skladu sa članom 16. Zakona o Zaštitniku građana vrši gdin Miloš Janković, sa svim ovlašćenjima Zaštitnika građana, budući da zakon ne predviđa nikakva ograničenja.

Poverenik je pozvao na dosledno poštovanje zakona, ocenjujući da je jedino ispravno da se Narodna skupština izjasni o predlogu koji su ovlašćeni predlagači podneli na način koji je predviđen zakonom.

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs