NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiREAKCIJA MUP-A NA UPOZORENJE POVERENIKA POVODOM "OBRADE "F" DIJAGNOZA" - ISPRAVNA, ALI NEDOVOLJNA
ponedeljak, 10 jul 2017 11:39
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je izjašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o preduzetim merama i planiranim aktivnostima povodom Upozorenja koje je Poverenik prošlog meseca, nakon sprovedenog nadzora, uputio MUP-u u vezi sa obradom podataka o ličnosti građana sa "F" dijagnozom, kao i obradom nekih drugih ličnih podataka, bez valjanog pravnog osnova.

Poverenik ocenjuje kao dobru i ispravnu reakciju to što su, kako u izjašnjenju MUP-a stoji "Direkcija policije, Uprava policije i Uprava saobraćajne policije započele su rad na pripremi predloga Obavezne instrukcije o načinu organizovanja rada na bezbednosnim sektorima i policijskim odeljenjima koja ima za cilj trajno otklanjanje nepravilnosti koje su navedene u Upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti."

Poverenik naglašava da je veoma važno da navedena Obavezna instrukcija bude pripremljena i da njena primena počne u što je moguće kraćem roku, i tako omogući prevazilaženje značajnog broja problema nasleđenih iz prošlosti, a predugo tolerisanih.

Poverenik, međutim, upozorava da je za rešavanje svih otvorenih problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti, kako u oblasti unutrašnjih poslova tako i generalno, potrebno mnogo više. Nužna je potpuna, korenita promena odnosa svih nadležnih, a pre svega Vlade Srbije prema veoma lošem stanju u ovoj oblasti i prema neshvatljivom kašnjenju u preduzimanju zakonodavnih aktivnosti potrebnih da se ona uredi na adekvatan način.

U vezi sa stanjem u oblasti unutrašnjih poslova, poverenik podseća da je MUP, još 2014. počelo rad i izradilo, uz dobru saradnju sa Poverenikom, Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka, s ciljem da donošenjem tog zakona otkloni sve teškoće u sprovođenju i izvršavanju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ali da do danas procedura usvajanja tog zakona nije sprovedena.

Na opštem, generalnom nivou, imamo još drastičniji primer. To je "aktivnost" na donošenju novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U tu svrhu, još sredinom 2012. formirana je vladina međuresorska radna grupa, ali je i posle 5 godina "rada" izostao bilo kakav efekat. Pokušaji Poverenika da pomogne ignorisani su. S tim u vezi, poverenik podseća da je nedavno, uz podršku najvećeg dela kompetentnih subjekata civilnog sektora i struke, Vladi stavio na raspolaganje novi Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u najvećoj mogućoj meri usaglašen i sa Opštom uredbom EU.

Poverenik apeluje na nadležne da bez odlaganja preduzmu aktivnosti na usvajanju zakona koji su neophodna pretpostavka za to da se stanje u oblasti zaštite podatkaa o ličnosti podigne na bar minimalno prihvatljiv nivo.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs