NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiNE TREBA ŽURITI SA IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BIA
četvrtak, 31 avgust 2017 09:45
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, povodom obraćanja više novinara i medija, i interesovanja za to da li je Poverenik upoznat sa sadržinom Predloga Zakona o izmenama i dopunama zakona o BIA, čije se usvajanje predlaže po hitnom postupku, odnosno kakvo je njegovo mišljenje o tom Predlogu, obaveštava javnost da mu je sadržina Predloga zakona poznata kao i da je u fazi pripreme zakona, u dva navrata, o njegovoj sadržini davao predlagaču mišljenje.

U mišljenjima Poverenika izneto je više kritičkih opservacija i upozorenja.

Glavne primedbe Poverenika odnosile su se na rešenja kojima se uređuju bezbednosne provere i na rešenja kojima se uređuje način određivanja tajnosti podataka.

U vezi sa bezbednosnim proverama, ukazano je da je veoma važno da budu uređene zakonom na jasan i nedvosmislen način, a da najvećim delom ostaju neuređene, nejasne, fluidne, kao i da se, suprotno Ustavu, umesto da se urede samim zakonom, uređivanje bitnih pitanja u vezi sa bezbednosnim proverama svodi na nivo podzakonskog akta direktora Agencije.

U vezi sa načinom uređivanja tajnih podataka, ukazano je da su rešenja sadržana u Nacrtu zakona u suprotnosti sa fundamentalnim rešenjima iz Zakona o tajnosti podataka kojim se na jedinstven način uređuje ova materija.

Primedbe i sugestije Poverenika, BIA i Vlada nisu prihvatile.

Poverenik i dalje stoji na stanovištu da Nacrt zakona sadrži rešenja koja su suprotna Ustavu ili suprotna drugim relevantnim zakonima, te da bi se njihovim usvajanjem u pravni sistem unela dodatna konfuzija, što bi svakako trebalo sprečiti. Poverenik, međutim, nema na raspolaganju mogućnost podnošenja amandmana niti bilo koji drugi instrument kojim bi mogao uticati na dalju zakonodavnu proceduru. Stoga su, eventualne intervencije u tekst zakona radi sprečavanja štetnih posledica stvar odgovornosti i volje narodnih poslanika. Razume se, šanse za to su znatno manje ukoliko predlagači istraju u opredeljenju da se zakon usvoji po hitnom postupku.

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs