ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Извор: "Блиц"

Захтев повереника Државном већу тужилаца

 

Два члана ДВТ-а одржали састанак у БИА на тему прикупљања података о достојности кандидата који су конкурисали за тужиоце

 

Повереник за информације Родољуб Шабић затражио је од Државног већа тужилаца (ДВТ) да се изјасни о аутентичности записника са седнице овог тела од пре 16 месеци чија садржина наводи на сумњу да су приликом општег реизбора носилаца тужилачке функције коришћени подаци Безбедносноинформативне агенције (БИА).

Документ под називом „Записник са десете редовне седнице Државног већа тужилаца одржане 03. 11. 2009. године“, број 0600-10/2009-01, објављен је пре неколико дана на интернет адреси zajednicapravda.wordpress.com. У њему, између осталог, пише да су два члана ДВТ-а одржала састанак у Безбедносно-информативној агенцији на тему прикупљања података о достојности кандидата који су конкурисали на оглас за избор за заменика јавних тужилаца и да треба да одрже нови састанак. У истом записнику још стоји: ”Приликом добијања информација неће се саопштавати имена, али ће Веће бити упознато о постојању околности које не препоручују избор.“Почетком викенда, тачније у суботу, 13. марта, моји сарадници су ми скренули пажњу да је овај документ на интернету. Он заслужује максималну пажњу јер ће сигурно пробудити сумње да је у поступку реизбора носилаца правосудних функција било и незаконите обраде података о личности. Због тога сам упутио захтев Државном већу тужилаца да ме без одлагања обавести о аутентичности и свим релевантним чињеницама у вези са предметним документом - рекао је јуче за “Блиц” повереник за информације Родољуб Шабић.

Он подсећа да је још почетком прошле године, поводом јавно изнетих сумњи у могућност употребе података БИА у поступку општег избора носилаца правосудних функција јавно упозорио да би таква обрада података о личности била противправна.

Сумња да је до тога дошло изазвала је и оштре реакције стручне јавности. Било је и конкретних жалби на повреду Закона о заштити података о личности.Тада су овлашћена лица повереника, инспектори, спровели поступак надзора у Високом савету судства (ВСС). Прегледом обимне документације, записника о раду и докумената о општој или поверљивој комуникацији ВСС нису пронађени никакви докази који би потврдили да је таква обрада података вршена. Тада није вршен надзор у Државном већу тужилаца. Поред осталог, јер и није било конкретних жалби на евентуалне повреде на заштиту података о личности од ДВТ, а истовремено сам, лично, од неколико чланова ДВТ-а добио уверавања да ни у поступку општег избора тужилаца нису коришћени подаци БИА - износи Шабић.

 

Антрфиле :  ДВТ ће сарађхрати са повереником

- Државном већу тужилаца још није стигао захтев поверника за информације од јавног значаја.ДВТће сарађивати са повереником Сабићем јер јавност има права да зна шта раде државни органи - изјавио је јуче за "Блиц" портпарол Државног већа тужилаца Бруно Векарић.