ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

danasБеоград - Нажалост, више је него евидентно да наше политичке странке испољавају висок степен неодговорности према правима грађана. Бројни су примери недопустивог односа према обради личних података грађана, каже за Данас повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, у разговору на тему да ли је у овој изборној кампањи приватност на већем удару него приликом ранијих.

Недавно сте на Твитеру написали да страначки активизам демонстрира драстичну неодговорност према правима грађана?

- Оцену коју помињете изнео сам поводом посебно непријатног случаја породице на чију адресу је стигла честитка за пунолетство ћерки која је умрла пре више година. Присутни су примери упућивања различитих циркуларних страначких писама на начин који указује на то да странке користе базе података које су иначе у поседу органа власти и које су установљене у сасвим друге сврхе. Некад је реч и о посебно деликатним базама података, на пример, трудница. Присутни су и случајеви у којима постоји сумња да се подаци прибављени у неке друге сврхе користе у сврху подршке кандидату или странци. Очигледно је да се злоупотреба личних података грађана интензивира у току разних изборних кампања. Посебно драстичне примере имали смо током претходних избора за националне савете националних мањина када је, поред осталог, повереник поднео и већи број кривичних пријава због злоупотребе личних података и фалсификата које су починили разноразни „активисти". Нажалост, нема података да је неко од њих оптужен, а поготово осуђен за то што је учинио.

Странке воде жестоку онлајн борбу за придобијање гласача, као што је то био рецимо случај и током кампање у САД када је победио Барак Обама? Да ли се на друштвеним мрежама поштују правила о заштити личности?

- Проценат наших грађана који учествују у друштвеним мрежама још увек је знатно мањи него у САД. Али нипошто није занемарљив. А о заштити личних података не знамо ни изблиза довољно. То је питање којим ћемо тек морати да се бавимо. Што пре то боље.

Где видите разлику између онлајн кампање и злоупотребе и узнемиравања људи?

- Тешко је ту повући јасну границу, она није утврђена ниједним актом. Мислим да има смисла размишљати о дефинисању те границе, рецимо решењима која би била мање или више слична неким решењима из Закона о заштити потрошача. Тамо је рецимо предвиђено да вишеструко, а противно вољи грађана, обраћање телефоном, имејлом или другим средствима комуницирања на даљину, представља такозвано насртљиво пословање, које је недозвољено и кажњиво. Ако смо нашли да има смисла грађане штитити од насртљивих понуђача трговинских и других производа и услуга, има смисла размишљати и о сличној заштити од понуђача политичких „производа".

Шта бисте препоручили партијама у кампањи, на који начин да се путем интернета боре за гласаче, а да га не злоупотребљавају?

- Интернет, а самим тим и друштвене мреже, јесу реалност нашег доба, добра, вредна реалност, према којој се треба односити на прави начин, а не злоупотребљавати их. Мислим да је бесмислено и контрапродуктивно сејати по друштвеним мрежама гомиле јефтиних и провидних саморекламерских порука. Али мислим да присуство препознатљивих страначких активиста или симпатизера у друштвеним мрежама, уз услов да је реч о људима који имају знања, спремности и воље да отварају права питања и испољавају праве вредносне ставове сигурно може допринети не само њиховој личној популарности него и рејтингу странака.

Расте број притужби

Подаци о броју регистрованих предмета повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у области заштите података о личности указују на то да расте свест грађана. Тако је у 2009. години регистровано 83 предмета, а 250 у 2010, док их је прошле године било 727. За прва два месеца ове године имамо преко 270 предмета, што значи да ће их до краја 2012. вероватно бити и преко 1.500. Један део тих предмета односи се на проблеме из области електронских комуникација, каже Родољуб Шабић.