ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

slobodno pitajПовереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је писмом упућеним на адресе највиших државних органа, свих министарстава и више стотина других органа власти упозорио на њихову дужност из члана 43. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја који обавезује све државне органе, органе територијалне аутономије, органе локалне самоуправе и организације којима је поверено вршење јавних овлашћења на достављање годишњег извештаја о радњама предузетим у циљу примене овог закона.

Повереник је органе власти упозорио и на то да је недостављање извештаја чланом 48. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја утврђено као кажњив прекршај.

Извештаји државних органа које треба да доставе до 20.јануара наредне године, представљају основу за израду годишњег извештаја о стању у области слободног приступа информацијама од јавног значаја и области заштите података о личности, који Повереник у марту сваке године, за претходну годину, подноси Народној скупштини, а доставља председнику Републике, Влади и Заштитнику грађана.

Поводом тога, повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

"Као и сваке претходне године Повереник ће уредно извршити своју обавезу и у законском року поднети Извештај Народној скупштини.

С тим у вези морам нажалост констатовати да Народна скупштина већ две године заредом није разматрала Извештај Повереника. Та чињеница је дестимулативна и мислим двоструко штетна.

С једне стране Народна скупштина себе тако лишава информација о стању у две важне области људских права, односно импулса потенцијално корисних за евентуалне законодавне интервенције у тим областима. С друге стране, то је свакако лоша порука за друге органе власти, будући да је Народна скупштина, као највиши орган законодавне власти ваљда последња од које би требало очекивати неизвршавање обавеза које има по закону и сопственом Пословнику."

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...