ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује као корисне нове измене Уредбе о канцеларијском пословању, које је Влада недавно усвојила. Новим изменама отклањању се дилеме које су код многих биле изазване претходним изменама и допунама Уредбе о канцеларијском пословању. Поменуте претходне измене, конкретно став 3. члана 10, којим је уведена ознака "службено", код многих су изазивале сумњу да је реч о настојању да се на незаконит начин уведе нов степен тајности и ограничи право на слободан приступ информацијама од јавног значаја. Полазећи од тога је нпр. Савет за борбу против корупције Владе Србије поднео Уставном суду захтев за оцену уставности и законитости.

Повереник је, полазећи од тога да је трајање поступка пред Уставним судом извесно веома дуго, одлучио да се писмом обрати председнику Владе Србије и затражи да Влада сама брише спорни став 3. новог члана 10.

Управо усвојеним изменама Уредбе о канцеларијском пословању, Влада је брисала став 3. Исто тако, појаснила је да се ознака "рестриктивно" може односити само на документе везане за платформу Србије у преговорима са ЕУ и то само до отварања преговора о конкретном питању. Нова одредба "рестриктивно", односи се само на интерну дистрибуцију аката, у оквиру самих органа власти, а не на оставаривање права на слободан приступ информацијама од стране других субјеката. Сходно наведеном, не може бити никаквих евентуалних дилема у вези с тим да се и у односу на поменуте документе, право на слободан приступ информацијама од јавног значаја остварује или евентуално ограничава, искључиво у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...