ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оценио је реакцију Министарства унутрашњих послова (МУП) на Упозорење које је Повереник упутио МУП-у поводом недозвољене обраде личних података грађана у подацима "Дневним билтенима догађаја" као исправну и корисну.

Упозорење Повереника МУП-у упућено је након што је у поступку надзора над применом Закона о заштити података о личности утврђено да се подаци из збирке података "Дневни догађаји", која обухвата податке о интервенцијама полиције поводом кривичних дела и прекршаја, али и угрожавања људи и имовине од елементарних непогода и свих других догађаја из надлежности полиције, укључујући и личне податке актера тих догађаја, користе за "Дневни билтен догађаја" који се доставља широком кругу екстерних корисника.

Подаци о личности на нивоу Републике Србије достављани су: председницима Републике, Владе, Народне Скупштине, потпредседницима Владе, Врховном Касационом Суду Србије, Одбору за одбрану и безбедност, Републичком јавном тужиоцу, Специјалном тужиоцу, Безбедносно-информативној агенцији, а на нивоу локалних полицијских управа селективно: председницима судова, тужиоцима, начелницима округа, градоначелницима, председницима општина, председницима градских и општинских скупштина, начелницима центара БИА итд., иако већина наведених органа власти, а поготово лица није овлашћена да тражи и прима личне податке, нити су им неопходни за извршавање послова из њихове надлежности. Чак и уколико би неки од набројаних и био овлашћен да их тражи и прима, треба то да чини кроз службену кореспонденцију, а не из „Дневног билтена". А ако је сврха информисање одређеног круга органа или лица о одређеним догађајима она се може остварити и без конкретних података о личности.

Дистрибуција личних података без ваљаног правног основа (или изричита законска одредба или пристанак лица) представља незакониту обраду података у смислу Закона о заштити података о личности. А додатно достављање личних података, у вези са потенцијално деликатним догађајима, широком кругу ненадлежних органа а посебно политичких функционера, објективно подразумева значајно већи ризик њихове злоупотребе.

Добро је што је, без потребе за предузимањем других мера из надлежности Повереника, Упозорење дало резултат. МУП је известио Повереника да се са описаном праксом израде и достављања "Дневних билтена" престаје у потпуности. Министар унутрашњих послова је поводом поверениковог упозорења упутио начелницима свих организационих јединица полиције акт у коме је указано "да је приликом достављања информација из Билтена корисницима који нису у саставу Министарства (тзв. екстерни корисници) неопходно извештаје о догађајима достављати без података о личности, на такав начин да грађани у таквим извештајима не буду одређени или одредиви (лични подаци се не наводе, било да се ради о извршиоцу кривичног дела или прекршаја односно овлашћеном лицу, не наводе се иницијали односно прва почетна слова имена и презимена, не наводи се адреса пребивалишта односно боравишта лица, све у циљу заштите података о личности).

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...