ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности je, због непоступања по налогу из решења Повереника изрекао Вишем јавном тужилаштву у Београду новчане казне у три случаја у којима су се предмети захтева тражиоца информације односили на случај "Савамала", и то: професионална биографија поступајућег тужиоца; информације о томе да ли су против лица која нису поступала по захтевима тужиоца у току истраге покренути кривични поступци и информације о томе да ли су против истих лица покренути дисциплински поступци те ако јесу, деловодни бројеви аката којима је то учињено.

Решења Повереника су према закону коначна, обавезујућа и извршна, али Више тужилаштво по њему ипак није поступило.

Уместо да поступи по решењу Више јавно тужилаштво обавестило је Повереника да је целокупне списе предмета проследило Апелационог јавном тужилаштву у Београду. Будући да такав поступак не представља никакав Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја предвиђен процесни акт, намеће се закључак да Више тужилаштво "успоставља" нов, у правном поретку непостојећи механизам за изигравање права јавности, а заправо чини кажњив прекршај из чл. 46. тач. 14. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја .

Након тога новим дописом Више јавно тужилаштво обавестило је Повереника да се обратило Републичком јавном тужилаштву са иницијативом да оно тужбом код Управног суда затражи поништај решења Повереника.

Републичко јавно тужилаштво је могло, и још може (ако је у стању да за то изнађе било какав оправдани разлог) да поднесе такву тужбу Управном суду, али чак ни то не би представљало оправдање за непоступање по коначном, извршном и обавезујућем решењу. Евентуалну одлуку о одлагању извршења могао би, по закону донети једино поступајући Суд.

Непоштовање закона од стране било ког органа власти увек је разлог за забринутост, а поготово када то чини орган какав је тужилаштво у чијој законској дефиницији стоји да му је једна од основних функција да "штити законитост". А у конкретном, и иначе више него непријатном случају "Савамала", који с разлогом привлачи велику пажњу јавности, и домаће и стране, ускраћивањем јавности информација које су сасвим очигледно легитиман предмет њеног интересовања и чије објављивање не може угрозити ни један легитиман интерес, случај добија додатну непожељну димензију.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...