ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Данас је из штампе изашло поновљено издање Водича кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Повереник за информације је Водич, у тиражу од 20.000 примерака, објавио у сарадњи са „Службеним гласником“ и већи део тиража биће дистрибуиран директно претплатницима „Службеног гласника“.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

„Не можемо бити задовољни постојећим нивоом знања о садржини и потенцијалима Закона о слободном приступу информацијама. Та оцена важи и у односу на практично све структуре, грађане, новинаре, медије, али је посебно забрињавајућа када су у питању органи, односно представници власти. Дакле, они који би требало да буду најодговорнији за квалитетну примену сваког, па и овог Закона.

Нажалост, и готово две године након усвајања Закона, свакодневно се сусрећемо са примерима непознавања садржине Закона од стране органа власти. Чести су, чак и фрапантни примери, који говоре не само о неразумевању суштине Закона, већ о очигледном непознавању, чак и елементарних, процедуралних ствари. Такво стање треба променити што пре.

Поновљено издање Водича је само један корак у том правцу. Служба Повереника ће, као и до сада, у границама објективних могућности, предузимати све што може на плану едукације, али и сви органи власти треба нешто да учине. То је, уосталом, и њихова изричита законска обавеза.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...