ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић данас је са проф. Владимиром Гоатијем и проф. Зораном Лучићем, председницима Управних одбора невладиних организација Транспарентност - Србија и Цесид, потписао протоколе о сарадњи. Сарадња има за циљ унапређење слободног приступа информацијама, развој механизама за остваривање права и промовисање коришћења овог права од стране свих грађана. Сарадња претпоставља промоцију, подршку и техничку помоћ у поменутим процесима.         

Поводом наведеног, повереник Родољуб Шабић изјавио је следеће:

«Потписивање ових споразума има двоструки значај. Принципијелна вредност ових споразума огледа се у чињеници да успостављање независних институција тзв. ''четврте власти'' у отвореном демократском друштву нужно подразумева значајну улогу релевантних субјеката из невладиног сектора.

Међутим, у овом тренутку сматрам значајнијим практични значај овог споразума. Сарадња са два неспорно репрезентативна субјекта из невладиног сектора је начин да се умање штетни ефекти великог логистичког дефицита који је у примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја настао као последица неодговорног и неспремног деловања одговорних државних органа.

Верујем, да ће заједничка активност која ће потрајати више месеци имати веома корисне ефекте како на плану афирмације демократских принципа садржаних у закону, тако и на плану мониторинга примене закона, будући да ће пре или касније, поред осталог, морати да се постави питање одговорности због непотребне доцње у примени овог важног закона.«

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...